Τα τραγούδια της εβδομάδας


29 Μαρτίου - 04 Απριλίου 2020

Μέσα στη βαριά και θλιβερή ατμόσφαιρα της πανδημίας και της καραντίνας η μουσική παραγωγή λιγοστεύει, υποχωρεί. Τα στούντιο κλείνουν, οι συναυλίες και τα φεστιβάλ ακυρώνονται, οι μουσικοί όπως όλοι μας κλεισμένοι στα σπίτια τους, επικοινωνούν μόνο μέσω μικρών βίντεο στα social media και το youtube. Μέσα από τα λίγα νέα τραγούδια διάλεξα τα δέκα γι' αυτή την εβδομάδα. Καλή ακρόαση...

Bright Eyes – Persona Non Grata
Εννέα ολόκληρα χρόνια είχαν να κυκλοφορήσουν κάτι οι Bright Eyes του Conor Oberst, αλλά η σιωπή έσπασε! Τελευταία τους δουλειά ήταν το The People's Key από το 2011. Βέβαια, ο Conor δεν σταμάτησε να γράφει αφού έκανε ηχογραφήσεις τόσο με τους Desaparecidos όσο και με τους Better Oblivion Community Center, το σχήμα δηλαδή που συμμετέχουν οι Phoebe Bridgers, Nick Zinner των Yeah Yeah Yeahs και Carla Azar των Autolux και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους πέρυσι τον Γενάρη. Τώρα, λοιπόν, έφτασε η στιγμή της επιστροφής των Bright Eyes με ένα τραγούδι χαμηλών τόνων (όπως, άλλωστε, συνηθίζει ο Oberst) στο οποίο χρησιμοποιούνται και γκάιντες! Στο σημείωμά του ο Oberst προαναγγέλλει νέο άλμπουμ και περιοδεία μέσα στη χρονιά (εφόσον, βέβαια, όλα πάνε καλά με την πανδημία).



Muzz – Broken Tambourine
Πριν μερικές μέρες ανέβασαν αθόρυβα ένα τραγούδι με τον τίτλο Bad Feeling. Ποιοι είναι οι Muzz; Είναι το σχήμα των Paul Banks των Interpol, Matt Barrick των Walkmen και Josh Kaufman. Το Broken Tambourine είναι το πρώτο τους επίσημο single.




Pearl Jam – Quick Escape
Εν αναμονή της κυκλοφορίας του νέο τους άλμπουμ Gigaton έχουμε ήδη ακούσει δύο τραγούδια και τώρα έρχεται και το τρίτο. Το Quick Escape μιλάει για την περιβαλλοντική καταστροφή. Καλύτερο σημείο αυτό όπου ο Eddie Vedder τραγουδάει "The lengths we had to go to then / To find a place Trump hadn’t fucked up yet". Το τραγούδι συνοδεύεται κι από ένα ψηφιακό arcade game.



Pretenders – Hate For Sale / The Buzz
Πάνω που πιστεύαμε ότι δεν ξανακούγαμε Pretenders μετά την κυκλοφορία του προσωπικού άλμπουμ της Chrissie Hynde πέρυσι το συγκρότημα μας ξάφνιασε με την κυκλοφορία ενός τραγουδιού και την αναγγελία του ομώνυμου άλμπουμ. Ταυτόχρονα ανέβηκε κι ένα δεύτερο γνήσιο Pretenders τραγούδι, το The Buzz. Η Chrissie είναι εδώ και ροκάρει όπως στο ξεκίνημά της!





Squid – Sludge
Δεν είναι και σύνηθες για μία εταιρία σαν την Warp να υπογράφει ένα post punk συγκρότημα. Κι αφού το έκανε τότε οι Squid από το Brighton πρέπει να διαθέτουν κάτι ιδιαίτερο. Και το διαθέτουν! Μ' αυτό το υπέροχο ανακάτεμα ήχων που κάνουν. Με το τρελό πάντρεμα επιρροών από jazz, electro, punk. Από Talking Heads και Devo μέχρι Pere Ubu. To Sludge είναι η πρώτη τους κυκλοφορία για την Warp.



Nicolas Jaar – Mud
Ο φοβερός χιλιάνος μουσικός που πάει την ηλεκτρονική μουσική σε νέα μονοπάτια επέστρεψε με δύο άλμπουμ μέσα σε ένα μήνα! Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε ως Against All Logic το 2017-2019 και πριν λίγες ημέρες ως Nicolas Jaar το Cenizas.



The Boy - Το αγαπημένο μας μέρος στη Γη
Μέσα στην καραντίνα ο Αλέξανδρος Βούλγαρης κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που προσφέρει δωρεάν για download. Το άλμπουμ τιτλοφορείται Αντιολόπη και μπορείτε να το κατεβάσετε μέσω link που δίνεται στις πληροφορίες στο youtube. Τα τραγούδια γράφτηκαν μέσα στην κοινωνική απομάκρυνση των ημερών «την εβδομάδα που μας πέρασε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εκτός από ένα που γράφτηκε τον περασμένο Ιούνιο για τις ανάγκες του φιλμ “Όταν γελάω κλείνουν τα μάτια μου” του Ντάνιελ Μπόλντα.  Η ηχογράφηση και η μίξη έγινε στις 16 κ 18 Μαρτίου από τον Γιώτη Παρασκευαϊδη στο Studio Aux. Το εξώφυλλο το έχει φιλοτεχνήσει ο Νίκος Πάστρας. Το αγαπημένο μας μέρος στη Γη, λοιπόν, είναι αυτό που ανοίγει το άλμπουμ και το ακούμε εδώ και στις δύο εκδοχές του. Κινηματογραφική και ακουστική.





Knxwledge - itkanbe[sonice] (Ft.NxWorries, Anderson .Paak)
Ηταν 2016 όταν ο Anderson.Paak κι ο ράπερ από το Σικάγο Knxwledge κυκλοφορούσαν το Yes Lawd! ως NxWorries. Τώρα ο Knxwledge κυκλοφορεί ένα νέο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο 1988 και στην καλύτερη στιγμή του συνεργάζεται ξανά με τον Anderson. Paak.



Nine Inch Nails - Your New Normal
Με δύο νέα άλμπουμ που προσφέρονται δωρεάν ως δώρο για τους fans της μπάντας και παρηγοριά για την καραντίνα της πανδημίας οι Nine Inch Nails επέστρεψαν. Με τα Ghosts V: Together και Ghosts VI: Locusts που είναι συνέχεια του instrumental άλμπουμ τους Ghosts I-IV από το 2008.



Rosalía - Dolerme
Μετά το καταπληκτικό flamenco του Juro Qué τον Γενάρη η νεαρή ισπανίδα επιστρέφει με μία μπαλάντα. Dolerme ή πλήγωσέ με.



Σχόλια