Τα τραγούδια της εβδομάδας


10 - 16 Μαϊου

Η αναγγελία κυκλοφορίας ενός νέου άλμπουμ με πρωτότυπο υλικό και ένα ακόμα καινούριο τραγούδι από τον Bob Dylan σημαδεύουν την εβδομάδα. Ακούμε ακόμα Kehlani με James Blake, τους Bab L'Buz τη νέα ανακάλυψη της Real World, Fontaines D.C., Moor Jewelry, Peter Bibby, Sinead O'Brien, Puscifer, Sonic Boom και Wire.

Bob Dylan - False Prophet
Έχουμε ακούσει ήδη δύο νέα τραγούδια του Bob Dylan μέσα σε ένα σχεδόν μήνα και την Παρασκευή ήρθε και το τρίτο μαζί με την ανακοίνωση του τίτλου του νέου του άλμπουμ Rough And Rowdy Ways και την ημερομηνία 19 Ιουνίου. Κι ενώ στα δύο πρώτα τραγούδια (Murder Most Foul και I Contain Multitudes, που παρουσιάσαμε κι από αυτή την στήλη ο Bob έκανε αναφορές σε ποιητές που τον έχουν επηρεάσει στο τρίτο, το False Prophet, κάνει αναφορά σε μουσικούς που τον έχουν σημαδέψει. Πρώτα γιατί το False Prophet βασίζεται στο If Lovin' Is Believin του Billy "The Kid" Emerson από τα 1954 και επιπλέον ο τίτλος του άλμπουμ, αλλά και η στιχουργική αντίληψη του τραγουδιού είναι δανεισμένα από τον θρύλο της country Jimmie Rodgers και το ομώνυμο τραγούδι του του 1929. Τα blues και η country. Τα βασικά συστατικά του Dylan στα οποία πάντοτε ανέτρεχε στην πορεία του. Το False Prophet, κατά τα λοιπά, είναι μία συνταρακτική κατάθεση ψυχής σαν συνέχεια του I Contain Multitudes με τον Dylan να τραγουδάει με τη βραχνή φωνή του "“Another day of anger, bitterness, and doubt / I know how it happened / I saw it begin / I opened my heart to the world / and the world came in”.



 

Kehlani - Grieving ft. James Blake
Η αμερικανίδα τραγουδίστρια έχει αφήσει πίσω της το ξεκίνημά της με τις Poplyfe, το κοριτσίστικο κουαρτέτο με το οποίο ξεκίνησε μέσα από ένα reality show ταλέντων το 2011 σε ηλικία μόλις 16 ετών. Και σήμερα, ώριμη πια, κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ της  It Was Good Until It Wasn't γεμάτο με συνεργασίες και το Grieving με τον James Blake είναι σίγουρα η καλύτερη στιγμή του.


Sonic Boom - Things Like This (A Little Bit Deeper)
O Sonic Boom είναι ο Peter Kember που το 1982 μαζί με τον Jason Pierce έφτιαχναν τους Spacemen 3, μία από τις επιδραστικότερες μπάντες των 80s. Μετά τη διάλυσή τους συνεχίζει ως μουσικός είτε ως Sonic Boom είτε ως Spectrum είτε ως E.A.R. (Experimental Audio Research) ενώ έχει την υπογραφή του ως παραγωγός σε μερικές πολύ σημαντικές ηχογραφήσεις της τελευταίας δεκαετίας όπως το Congratulations των MGMT και τα Tomboy και Panda Bear Meets the Grim Reaper των Panda Bear, αλλά και το 7 των Beach House. Τώρα επιστρέφει με το δεύτερο άλμπουμ του ως Sonic Boom, το All Things Being Equal, τριάντα χρόνια μετά το Spectrum!


Fontaines D. C. - A Hero's Death
Επάνω στις δάφνες του περυσινού ντεμπούτο τους Dogrel οι ιρλανδοί Fontaines D.C. επιστρέφουν στο τέλος Ιουλίου με το δεύτερο άλμπουμ τους A Hero's Death από όπου ακούμε και το πρώτο δείγμα. Το A Hero's Death. Ένα τραγούδι που μιλάει για την μάχη ανάμεσα στην ευτυχία και την κατάθλιψη, όπως αποκάλυψε κι ο τραγουδιστής τους Grian Chatten σε πρόσφατη συνέντευξή του. Οι νεαροί ιρλανδοί κρατούν την ενέργεια που τους χαρακτήρισε και στην πρώτη τους δουλειά.


Moor Jewelry - Look Alive
Ντεμπούτο άλμπουμ για ένα punk ντουέτο από την Philadelphia, την πόλη που είναι γνωστότερη για την soul και rap σκηνή της. Κι οι Moor Mother και Jewelry συνδυάζουν αυτή την κληρονομιά με τον hardcore punk ήχο από τις βρώμικες και επιθετικές κιθάρες με την συνταρακτική ποίηση της ακτιβίστριας Camae Ayewa (Moor Mother) να οδηγεί τα τραγούδια του True Opera που περνάνε από το metal, το punk, την τζαζ και την ραπ σα να είναι αυτό κάτι απόλυτα φυσιολογικό.


Wire - The Art Of Persistence
19 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ των Wire 10:20. 18ο άλμπουμ και το The Art Of Persistence έρχεται από το παρελθόν τους κι από το 2000 όταν στο The Third Day EP παρουσιαζόταν ως First Draft. 


Sinead O'Brien - Roman Ruins
Είχα ξαναγράψει πρόσφατα γι' αυτό το φοβερό κορίτσι από την Ιρλανδία που μας παραπέμπει στα πρώτα χρόνια της Patti Smith. Το ντεμπούτο EP της Drowning in Blessings θα κυκλοφορήσει, τελικά, μέσα στο καλοκαίρι και το Roman Ruins είναι το δεύτερο δείγμα που ακούμε.


Bab L' Bluz - Ila Mata
Με την μαροκινή Yousra να παντρεύει τις επιρροές της από την Fairouz και την Janis Joplin οι γαλλομαροκινοί Bab L'Bluz είναι το νέο σχήμα που υπέγραψε η Real World και σύντομα θα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Nayda!


Peter Bibby - Oceans
Εκκεντρικός, δυναμικός, επιθετικός και αθυρόστομος ο αυστραλός Peter Bibby επιστρέφει με νέα δουλειά και νέο σχήμα τους Dog Act.


Puscifer - Apocalyptical
Πίσω από το όνομα Puscifer κρύβεται ο Maynard James Keenan ιθύνων νους των Tool. Το Apocalyptical είναι η πρώτη νέα ηχογράφησή τους μετά από πέντε χρόνια με την Carina Round, κιθαρίστρια, να βάζει τα φωνητικά της.

Σχόλια