Τα τραγούδια της εβδομάδας



21 - 27 Ιουνίου 2020

Το Juneteenth, η ημέρα μνήμης για τους ανθρώπους που βρέθηκαν σκλάβοι στην Αμερική ήταν η αφορμή κυκλοφορίας πολλών νέων τραγουδιών καθώς και το bandcamp πρόσφερε όλα τα έσοδα από τα downloads σε οργάνωση για τα δικαιώματα των μαύρων. Μέσω αυτού, λοιπόν, έχουμε την επιστροφή των Public Enemy, αλλά και τον Anderson. Paak να κυκλοφορούν δύο συγκλονιστικά τραγούδια. Ακούμε ακόμα τους clipping, Phoebe Bridgers, Doves, Paul Weller, Mikal Cronin, Thurston Moore, Young T & Bugsey και Tunde Adebimpe των TV On The Radio.

Public Enemy - State Of The Union
Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο οι Public Enemy να μείνουν σιωπηλοί θεατές. Ετσι, την Παρασκευή 19 Ιουνίου, ημέρα του Juneteenth, της ημέρας μνήμης για τους σκλάβους στις ΗΠΑ κυκλοφόρησαν το State Of The Union το οποίο προσφέρουν δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα τους www.publicenemy.com. Ενας hip-hop δυναμίτης που περνάει τον Donald Trump γενεές δεκατέσσερις. Μαζί τους στην παραγωγή ο DJ Premier.

 

Mikal Cronin - Guardian Well - Switched On
Πέμπτο άλμπουμ για τον Mikal Cronin, αλλά όχι και ακριβώς πέμπτο. Το Switched On Seeker δεν είναι παρά η εκδοχή του περυσινού του Seeker με αναλογικά synthesizer και φόρος τιμής στον Wendy Carlos που στα τέλη των sixties με αρχές seventies κυκλοφόρησε μία σειρά άλμπουμ με τον τίτλο Switched-on με διασκευές του σε έργα μεγάλων κλασικών συνθετών όπως ο Bach. Πρωτοποριακό για την εποχή του και βρήκε πολλούς μιμητές αργότερα.


Phoebe Bridgers - I Know The End
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην 26χρονη αμερικανίδα Phoebe Bridgers. Το δεύτερο άλμπουμ της κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη και το I know The End είναι ίσως η δυνατότερη στιγμή του Punisher με την κλιμάκωσή του στα τελευταία δύο λεπτά με ένα ενορχηστρωτικό, σχεδόν συμφωνικό, και φωνητικό όργιο.


Doves - Carousels
Πάνε ήδη δύο χρόνια από την επανασύνδεση των άγγλων Doves που είχαν σταματήσει το 2009 αφού μας είχαν χαρίσει δύο εξαιρετικά άλμπουμ στο ξεκίνημά τους: το Lost Souls και το The Last Broadcast. Τώρα, λοιπόν, επιστρέφουν με το πέμπτο άλμπουμ τους. Το Carousels είναι το πρώτο τους τραγούδι μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια.


Young T & Bugsey ft. DaBaby - Don't Rush
Το Don't Rush δεν είναι νέο τραγούδι. Είναι η πρώτη επιτυχία στην Αμερική των δύο βρετανών ράπερ που έγιναν γνωστοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μέσω του Tik-Tok. Τώρα, κυκλοφορούν ένα πολύ δυνατό remix με τη συμμετοχή του αμερικανού DaBaby.


Anderson.Paak - Lockdown
Social distancing, lockdown ή καραντίνα, ρατσισμός και δολοφονία από την αστυνομία. Κρατική βία και αδικία. Ο Anderson.Paak δίνει τη δική του ματιά με ένα θλιμμένο τόνο για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.


Thurston Moore - Hashish
Ο Thurston Moore δεν έχει σταματήσει να ηχογραφεί καινούρια πράγματα, αλλά και να βγάζει και παλαιότερα ακυκλοφόρητα από το μεγάλο αρχείο του. Τώρα, όμως, ανακοίνωσε και την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ με τους Thurston Moore Group που αποτελούνται από τον ντράμερ Steve Shelley (μαζί του από τους Sonic Youth), τη μπασίστρια Deb Googe των My Bloody Valentine και τον κιθαρίστα James Sedwards. Το Hashish αναφέρεται ασφαλώς στο ναρκωτικό, αλλά είναι ένα τραγούδι για την αλληλεγγύη και την αγάπη στις ημέρες της καραντίνας, σύμφωνα με τον ίδιο. Το άλμπουμ κυκλοφορεί 25 Σεπτεμβρίου.


Tunde Adebimpe - People
Μας έχουν λείψει οι TV On The Radio, αλλά ο leader τους Tunde Adebimpe είναι εδώ με ένα τραγούδι διαμαρτυρίας επηρεασμένο από την δολοφονία του George Floyd και την εξέγερση στην Αμερική. “If you see it’s a Nazi, say it’s a Nazi, and get that Nazi out". Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν σε οργανισμούς που αφορούν το αντιρατσιστικό κίνημα.


Clipping - Chapter 319
Την ημέρα του Juneteenth κυκλοφόρησαν και οι Clipping, το πειραματικό hip-hop τρίο από το Λος Αντζελες ένα τραγούδι που αναφέρεται κι αυτό στον ξεσηκωμό στις ΗΠΑ.



Paul Weller - Earth Beat / Village
Την Παρασκευή κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του μεγάλου Paul Weller. Το On Sunset. Μία εξαιρετική δουλειά που κρατάει τον ηλεκτρονικό πειραματισμό των δύο προηγούμενων, αλλά συνδέεται και με το rock, punk, soul παρελθόν του Paul. Δύο από τις δυνατότερες στιγμές του -όχι πως υπάρχει και κάποια που δεν είναι δυνατή- είναι τα Earth Beat (ένα τραγούδι που πατάει επάνω στο Willows του Bulbury Poly ή Jimmy Jupp, ιδιοκτήτη της δισκογραφικής Ghost Box, από το ομώνυμο άλμπουμ του 2004) και το Village, μία από τις γνωστές στο ύφος τους ροκ μπαλάντες του Weller.



Σχόλια