Τα τραγούδια της εβδομάδας


26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2020


Σε μία πραγματικότητα κυκλοφορίας μισού εκατομμυρίου νέων τραγουδιών τον μήνα μέσω των υπηρεσιών streaming προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε κάθε εβδομάδα όσα πιστεύουμε ότι αξίζουν να ακουστούν μέσα από εκατοντάδες ακροάσεις. Αυτή την εβδομάδα ακούμε Bonny Light Horseman, Greg Dulli, These Grey Men, Katie Gately, Pearl Jam, Rosalía, Stephen Malkmus, Twin Peaks, Waxahatchee, Wye Oak και Hayley Williams.

Hayley Williams - Simmer
Πάντοτε φαινόταν ότι η Hayley Williams είχε μεγάλες ερμηνευτικές δυνατότητες ακόμα και μέσα από τα εφηβικά pop punk τραγούδια των Paramore. Δύσκολα, όμως, θα φανταζόταν κανείς ότι η Hayley μπορεί να φτάσει σ' αυτό που μας προσφέρει με το Simmer ένα τραγούδι -το πρώτο προσωπικό της- που έγραψε μαζί με τον Taylor York και τον Joey Howard από το συγκρότημά της. Όμως, το Simmer δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ ένα τραγούδι των Paramore. Τόσο ώριμο, τόσο εκλεπτυσμένο, τόσο έξυπνο.


Pearl Jam - Dance Of The Clairvoyants
Και οι Pearl Jam επέστρεψαν κι άλλαξαν πολλά στον ήχο τους. Ακόμα κι η φωνή του Eddie Vedder στο ξεκίνημα του Dance Of The Clairvoyants θυμίζει David Byrne, όπως Talking Heads θυμίζει και ολόκληρο το τραγούδι. Ο ρυθμός, οι κιθάρες, η αισθητική. Κι είναι όμορφο ένα συγκρότημα να μη διστάζει να πειραματιστεί τόσα χρόνια και τόσες ηχογραφήσεις μετά το ξεκίνημά του. Κι οι Pearl Jam είναι ακόμα ανήσυχοι και δεν βολεύονται στα κεκτημένα τους.


Greg Dulli - Pantomima
Το πρώτο που σου μένει στο νέο τραγούδι του Greg Dulli είναι το βίντεο. Μία επαναφορά σκηνών του All That Jazz του θρυλικού πια και σχεδόν αυτοβιογραφικού musical του Bob Fosse. Όμως, μετά αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να ξεκολλήσεις το μυαλό απ' την εικόνα αφού ο Greg αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο γοητευτικό μπορεί να γίνει το ροκ όταν παίζεται από ένα σπουδαίο μουσικό και ερμηνευτή.
,


Stephen Malkmus - Xian Man
Και μιας και λέμε για σπουδαίους μουσικούς κι από την ίδια δεκαετία, του 90, δηλαδή, δεν μπορούμε να μην σταθούμε και στη νέα ηχογράφηση ενός μεγάλου κιθαρίστα, από τους καλύτερους της γενιάς του. 6 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει το Traditional Techniques, το νέο άλμπουμ του Stephen Malkmus.



Bonny Light Horseman - The Roving
Στις δεκαετίες του '60 και του '70 τα σούπερ γκρουπ ήταν, συνήθως, εμπνευσμένες απόπειρες μεγάλων μουσικών από διαφορετικά συγκροτήματα ή και διαφορετικές μουσικές τάσεις πολλές φορές που μας πρόσφεραν μερικά διαμάντια. Δεν συμβαίνει το ίδιο τις τελευταίες δεκαετίες παρά το γεγονός ότι αυτές οι συνεργασίες είναι συχνές, αλλά τις περισσότερες φορές μοιάζουν να εξυπηρετούν μάλλον ένα marketing plan. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους Bonny Light Horseman των Anaïs Mitchell, Eric D Johnson και Josh Kaufman. Το άλμπουμ τους κυκλοφόρησε στις 24 του μήνα.


Wye Oak - Fear of Heights
Το ντουέτο των Andy Stack και Jenn Wasner από τη Βαλτιμόρη επιστρέφει με ένα νέο τραγούδι χωρίς άλλες πληροφορίες για μελλοντική κυκλοφορία άλμπουμ. Ομως, το Fear Of Heights είναι μαγικό με τη μελωδία που απογειώνεται από την φωνή της Jenn και το πιάνο να χρωματίζει όπου και όταν πρέπει.


Twin Peaks - Cawfee
Δέκα χρόνια ζωής κλείνουν φέτος οι Twin Peaks από το Σικάγο και το γιορτάζουν με δύο νέα τραγούδια με το Cawfee να κλέβει την παράσταση παρότι ως lead single προωθείται το St. Vulgar St. Και τα δύο τραγούδια ανέβηκαν με βίντεο όπου πρωταγωνιστεί ο James Swanberg, φίλος της μπάντας και μουσικός από το Σικάγο κι αυτός, ο οποίος τραγουδάει karaoke.


Rosalía - Juro Que
Αφού πέρασε όλο το 2019 με καθαρά pop και trap τραγούδια και συνεργασίες που την μετέτρεψαν από αγαπημένη των κριτικών σε παγκόσμια σούπερ σταρ η Rosalia επιστρέφει στο flamenco με το νέο της τραγούδι. Και μιλάμε για αυθεντικό flamenco. Με τον πόνο, το συναίσθημα, την αγάπη. Το Juro Que, μάλιστα, συνοδεύεται και από βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους.



Waxahatchee - Fire
H Katie Crutchfield ή Waxahatchee με νέο άλμπουμ. Το Saint Cloud που θα κυκλοφορήσει 27 Μαρτίου είναι το πέμπτο άλμπουμ των Waxahatchee και, όπως αποκάλυψε η ίδια η Katie, αφορά την προσπάθειά της να απέχει από το αλκοόλ και τη χρήση ουσιών. Το Fire, το πρώτο single, είναι σύμφωνα με την ίδια ένα ερωτικό τραγούδι για τον εαυτό της.


Katie Gately - Waltz
Τέσσερα χρόνια μετά το πολύ καλό ντεμπούτο της Color του 2016 η αμερικανίδα μουσικός επιστρέφει με ένα άλμπουμ αφιερωμένο στη μητέρα της που πέθανε από καρκίνο το 2018. Το άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 14 Φεβρουαρίου θα τιτλοφορείται Loom και το Waltz, ένα ηλεκτρονικό, πειραματικό και δραματικό βαλς, ασχολείται με την απώλεια, όπως δήλωσε κι η ίδια. Η Katie Gately είναι γνωστή για τους πειραματισμούς της με διάφορους φυσικούς ήχους μέσα στις συνθέσεις της κάτι που συνεχίζει και στο Loom.



Bonus track

John Dolmayan - These Grey Men - Street Spirit
Από καιρό ήδη ο ντράμερ των System Of A Down κι ένας από τους κορυφαίους ροκ ντράμερ σήμερα, John Dolmayan μας είχε προϊδεάσει για το project του με πολλούς και σημαντικούς καλεσμένους και σήμερα έχουμε και το πρώτο δείγμα από αυτή τη δουλειά. Οι These Grey Men όπως ονομάζονται ανέβασαν στις υπηρεσίες streaming τη διασκευή στο κλασικό τραγούδι των Radiohead Street Spirit (Fade Out) και δεν είναι μία συνηθισμένη διασκευή.
Εκτός του Dolmayan στην ντραμς και του James Hazley (General H) στην κιθάρα ακούμε τον M. Shadows των Avenged Sevenfold στα φωνητικά ενώ στο κλείσιμο του τραγουδιού έχουμε κι ένα σόλο από τον Tom Morello των Rage Against The Machine και Prophets Of  Rage.



Σχόλια